Wildkamperen

Uit Wildkamperen Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Ochtend op een wildkampeerplek

Wildkamperen is kamperen in de vrije natuur: niet op een camping, bij een kampeerboer of een andere daarvoor aangewezen plaats. In de meeste landen (waaronder Nederland) is wildkamperen verboden, en kun je beboet worden. Toch kan het, mits je geen natuurgebieden verstoort of vervuilt, een welkome afwisseling vormen.

Aanraders en afraders

Vooral wel doen
  • Respecteer de natuur! Houd bomen en planten heel. Pas op met vuur. Gebruik biologisch afbreekbare zeep en afwasmiddel. Begraaf je ontlasting minimaal 30cm onder de grond.
  • Houd je bivak opgeruimd. Door hoog gras en ongelijkmatig terrein raak je dingen anders binnen de kortste keren kwijt. Bovendien maak je met een opgeruimd kamp meer kans dat de eigenaar of toezichthouder je bij eventuele ontdekking mild behandelt.
  • Kijk waar het gebied normaal voor gebruikt wordt. Kampeer dus niet op paden waar 's ochtends koeien over naar de wei gaan, op militaire oefenterreinen of (bijvoorbeeld in voormalige oorlogsgebieden zoals Kroatië of Bosnië) in een mijnenveld.
  • Wees voorzichtig met zaklampen en andere lichtbronnen. Dit helpt verstoring van de natuur voorkomen en vermindert bovendien de kans op ontdekking. Daarnaast is het zo dat als je je ogen laat wennen aan de duisternis, de kans groot is dat je na enige minuten meer ziet dan met zaklamp/kaars.
  • Het is bijna een vereiste dat je tent een donkere (schut)kleur heeft.
  • Sla je kamp op tijdens de schemering. Dan zijn er minder mensen op de been en ben je minder zichtbaar. In Frankrijk is dit ook een voorwaarde voor een legaal bivak.
  • Sta vroeg op en wees snel weg.
Vooral niet doen
  • Open vuur maken. Het trekt de aandacht en is - zeker in droge bossen - nog link ook.
  • Water vervuilen. Vooral bergbeekjes zijn erg gevoelig voor wat je erin gooit, met name zeep is een boosdoener. Laat niet meer dan 2-3 man zich wassen in dezelfde beek. Gebruik biologisch afbreekbaar of in 't geheel geen afwasmiddel.


Landeninformatie

Ook al wordt er niet in alle landen even streng met de regels omgegaan, toch is het handig om te weten welke regels er gelden in uw gastland. Hieronder kunt u per werelddeel informatie vinden over de wettelijke bepalingen, in sommige gevallen aangevuld met tips.

De Belgische organisatie Wegwijzer vzw schreef een heel uitgebreid dossier over dit onderwerp. Ze geven onder andere een overzicht van de wetgeving in de verschillende landen. Je kunt het downloaden op hun website: wegwijzer.be/dossier/wildkamperen-in-europa