Hoogteslag

Uit Wildkamperen Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Een hoogteslag in het wiel kan diverse oorzaken hebben. Het is derhalve aan te raden alle mogelijkheden even af te lopen alvorens met de reparatie te beginnen. Onderstaand lijstje geeft de mogelijke oorzaken; de meest waarschijnlijke bovenaan.

Hoogteslag veroorzaakt door een slecht gemonteerde binnenband

Slechte zetting hieldraad

De hieldraad van de buitenband zit soms niet goed in de velg. Dat kan bijvoorbeeld komen omdat de band erg stroef is, of erg strak zit. Een probate methode is de band van de velg halen en de hieldraad lichtjes insmeren met zeepsop. Dat geeft enige smering, waardoor de hieldraad met minder moeite op de juiste plaats glijdt.

Binnenbandproblemen

Een hoogteslag precies ter hoogte van het ventiel duidt meestal op een probleem met de binnenband. Het verdikte stuk binnenband rondom het ventiel kan blijven hangen achter de buitenband, en na het oppompen zo een rare bobbel veroorzaken.

Laat de band een flink stuk leeglopen, en duw het ventiel diep naar binnen - zover dat je hem nog net kunt beetpakken. Als het goed is moet de ventielverdikking nu met een zachte plop voorbij de buitenband schieten. Pomp de band weer op en controleer het resultaat.

Velgafwijking

Een afwijking in de velg is het best te constateren zonder buiten- en binnenband. Zie Wiel richten.