Nederland

Uit Wildkamperen Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Geen gelegenheid, toch kamperen: wildkampeerders in het Vondelpark (Amsterdam).

Wildkamperen in Nederland is niet erg aan te raden; er is weinig gelegenheid en veel geschikte plekken zijn in kwetsbare natuurgebieden. De boetes in Nederland zijn niet mals: als je betrapt wordt - en die kans is redelijk groot - betaal je €90 (zie: Boete-database Openbaar Ministerie).

Mocht je toch een boete krijgen is het echter vaak de moeite waard om een bezwaarschrift in te dienen. Sinds 2008 is namelijk de kampeerwet vervallen. Het is de bedoeling dat gemeenten het kamperen reguleren middels hun eigen plaatselijke verordening (APV). Lang niet alle gemeentes hebben dit gedaan, of ze hebben dit niet goed gedaan. Zo heeft de gemeente Drimmelen helemaal niets hierover geregeld en ben je in de gemeente Rotterdam alleen strafbaar als de politie of de daarvoor bevoegde toezichthouder/BOA je daadwerkelijk slapend aantreft.

Alternatieven

Gelukkig zijn er ook diverse alternatieven in Nederland, zodat je ondanks de beperkte mogelijkheden toch de natuur kunt opzoeken.

Paalcampings

Een zeer goed alternatief zijn de zogenaamde paalkampeerterreinen, ingericht door Staatsbosbeheer. Het voorzieningenniveau op zo'n paalcamping behelst slechts een pomp (geen drinkwater) en soms een bankje. In een straal van 10 meter rond die pomp mag men gedurende maximaal 72 uur een tent opzetten.

Kamperen bij de boer

Kamperen bij de boer verschilt niet zo heel veel van normaal kamperen, maar deze campings ontberen vaak extra voorzieningen als een bar of zwembad en trekken daarom een ander publiek. Afhankelijk van het soort kampeerboer kun je ook nog een indruk krijgen van het 'boerenleven'.

Kampeervlot

Veel luxer, maar wel prettig afgelegen zijn de kampeervlotten van de firma Akkermans [1]. Deze vlotten zijn reeds voorzien van een overkapping en slechts bereikbaar per kano. Reken wel op een fiks tarief.

Boomtent

Ook tamelijk luxe maar wel veel goedkoper zijn de zogenaamde boomtenten [2], druppelvormige constructies die in een boom gehangen worden. Wildkamperen kan dit nauwelijks genoemd worden, maar het is wel weer eens wat anders.

Toch wildkamperen

Als je ondanks de aanwezige alternatieven toch per sé wilt wildkamperen, zorg dan dat je in ieder geval niets beschadigt of verstoort! Hieronder volgen een aantal tips en wetenswaardigheden.

  • Tijdens de vakantieperiodes is in Zeeland verhoogde bewaking, die op zoek is naar Duitse toeristen. Er is dan een lik-op-stuk-beleid dus áls je gepakt wordt: gewoon betalen.
  • Nationale Parken worden strenger gecontroleerd dan andere bossen.
  • De bossen rond Bergen op Zoom schijnen redelijk boswachtervrij te zijn.
  • De zandverstuiving Kootwijkerzand bij Kootwijk (foto's), ten noorden van de schietbanen van de Harskamp, schijnt ook geschikt te zijn.
  • In de Tweede Wereldoorlog hebben diverse mensen ondergedoken gezeten in een hut in de bossen bij Gerwen. Voor meer, zie de uitzending van het TV-programma Andere Tijden.